Dit jaar nog belastingvrij schenken?

Als u uw kinderen, kleinkinderen of iemand anders een schenking doet, moet hierover belasting betaald worden. Het tarief varieert van 10%-20% voor kinderen tot 30%-40% voor anderen. Door gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting, kunt u dit geheel of deels voorkomen. Wilt u dit jaar nog (vrijgesteld) schenken, doe dat dan voor 1 januari 2021.

Schenking aan kinderen

Een schenking aan kinderen komt het meest voor. Hiervoor bestaan verschillende vrijstellingen. Eén ervan kunt u ieder jaar opnieuw benutten. In 2020 is het bedrag van deze jaarlijkse belastingvrije schenking aan kinderen € 5.515 per kind.

Specifieke eenmalige vrijstellingen

Voor kinderen bestaan er daarnaast ook eenmalige specifieke vrijstellingen. Zo kunt u aan ieder van uw kinderen, zolang ze tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, eenmalig € 26.457 schenken. Wordt het geld aantoonbaar gebruikt voor een dure studie, dan bedraagt de vrijstelling eenmalig € 55.114.

Vrijstelling eigen woning

Schenkingen ten behoeve van een aankoop of verbouwing van een eigen woning of aflossing op de hypotheek zijn in 2020 vrijgesteld tot een bedrag van € 103.643. Deze vrijstelling geldt niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen. Dus bijvoorbeeld ook voor kleinkinderen. Er geldt wel een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Kleinkinderen ook fiscaal vrijgesteld schenken?

Naast de vrijstelling voor de aankoop van een huis, bestaat er geen specifieke fiscale vrijstelling voor schenkingen aan kleinkinderen. Wel kunt u gebruikmaken van de algemene jaarlijkse vrijstelling, die in 2020 € 2.208 bedraagt. Schenkt u meer aan uw kleinkind(eren) dan dit bedrag, dan geldt er voor hen wel een lager belastingtarief dan voor overige ontvangers.

Vergeet de aangifte schenkbelasting niet

Schenkt u uw (klein)kinderen een bedrag dat groter is dan de jaarlijkse fiscale vrijstellingen vergeet dan niet om in het voorjaar van 2021 een aangifte schenkbelasting in te (laten) dienen. Dat geldt ook voor een schenking voor een eigen woning die onder de vrijstelling valt.

Heeft u vragen over belastingvrij schenken in 2020, neem dan gerust contact op met uw contactpersoon bij AT&C.